Hoe ziet een cassetterecorder eruit, hoe maakten we vroeger foto’s, hoe wasten we onze kleren en wie waren de jeugdhelden? Tijdens een bezoekje aan het Museum van de Twintigste Eeuw gaat er voor je kinderen een wereld open, terwijl het voor pakweg 30-plussers een nostalgisch tripje wordt. De term ‘feest der herkenning’ was zelden zo van toepassing.

Historisch Hoorn

Je vindt het Museum van de Twintigste Eeuw in het pittoreske Hoorn in Noord-Holland. Ooit een strategische plek voor handelaars en wereldreizigers, nu vooral een gezellige stad. De Hoofdtoren is de blikvanger in de haven, de Kaasmarkt het mooie stadsplein waarop alle winkelstraten uitkomen. Het museum ligt op enkele minuten lopen van het centrum, waarvan de afmetingen sowieso overzichtelijk zijn: zo is je dagje uit compleet!

Vergeten apparatuur

Het doel van je reis naar West-Friesland is het Museum van de Twintigste Eeuw, waar je allerlei vergeten items tegenkomt. Enorme kasten van computers en televisies, knaloranje keukenaccessoires, vintage meubels en design die alleen nog voor veel geld op Ebay te vinden zijn en ooit hypermoderne apparatuur die intussen achterhaald is. In sommige gevallen maken ze een comeback. Zo is het Polaroid-fototoestel weer populair, net als het überhaupt analoog fotograferen. Maar wat veel bezoekers niet eens wisten: in de eerste digitale fototoestellen schoof je een floppy disk.

Retro-walhalla

Op die manier wordt het Museum van de Twintigste Eeuw een walhalla voor modieuze jongeren die zich er laten inspireren op het gebied van mode, interieur, vormgeving, apparatuur en meer. De digitale stroomversnelling zorgt ongewild voor meer behoefte aan retro en vintage, ouderwetse oplossingen en offline attributen. De cassetterecorder wordt al een tijdje als hip item omarmd en ook cd’s lopen weer beter. Die hele ontwikkeling van de geluidsdrager is hier in Hoorn mooi te volgen.

Inbellen op internet

In de expositieruimte met computers druk je op een knop om het ouderwetse inbel-geluid nog eens terug te horen. Maar de bezoeker wordt hier veel dieper in de vorige eeuw geleid. Het is moeilijk voor te stellen hoe we in de jaren ’30 huishielden, maar in dit museum beleef je het. Er is geen ‘slim’ apparaat in het hele pand te vinden, althans, niet als museumstuk.

Jeugdhelden

Ook de entertainmentcultuur kreeg langzaam gestalte in de vorige eeuw, en wat zijn er veel jeugdhelden die je weer een warm, nostalgisch gevoel geven. Leg maar uit aan je (klein)kinderen wie Swiebertje of Tante Til van De Familie Knots waren. Het Museum van de Twintigste Eeuw is een vrolijk en interessant uitje voor jong en oud!