De overgrote meerderheid van de ouders ziet er tegenop om een lange autorit naar een vakantiebestemming met kinderen te maken. Je herkent de vraag wel die ze tientallen keren als een afgezaagd refreintje stellen: “Zijn wij er bijna?” Sommige kinderen genieten uren van een DVD speler of spelletjes op de minicomputer. Maar er zijn ook kinderen die meer afwisseling nodig hebben. Hoe pak je dit op praktisch vlak aan? 5 handige tips om het kinderen iets makkelijker te maken.

Tip 1: Rekening houden dat kinderen met een andere tijdsbepaling leven

Zorg voor een goede planning voor dat je op reis gaat. Kleine kinderen en vooral kleuters hebben een ander tijdsbesef dan volwassenen. Hou daar wel degelijk rekening mee. Zelfs wanneer kinderen naar de klok kunnen kijken gaan ze na enkele uren het welletjes vinden en beginnen door te drammen. Het is daarom heel belangrijk dat je de lange autorit op voorhand zorgvuldig plant.

Tip 2: Geef tekst en uitleg waarom de autotrip zo lang duurt

Kinderen bij de reis betrekken zorgt voor wederzijds respect. Vraag naar de persoonlijke wensen van je kinderen en hou met die voorstellen ook degelijk rekening mee. Leg het traject uit via een kaart of google. Vertel dan ook hoe lang de autorit ongeveer gaat duren. Op zo’n manier stappen ze in de auto op een meer georganiseerde en overzichtelijke manier.

Tip 3: Bezorg oudere kinderen een route die uitgeprint is

Maak er werk van dat de kinderen eveneens worden voorzien van een uitgeprinte routebeschrijving. Vooral kinderen die in de basisschool zitten, zullen op die manier het reistraject op de voet kunnen volgen. Stip eventueel ook de rustpauzes aan. Op die manier wordt de reis beter verteerd en geeft het de indruk dat de reis minder lang duurt.

Tip 4: De ouder naast de bestuurder speelt een belangrijke rol

Voor de ouder naast de bestuurder is een belangrijke taak weggelegd als gids tijdens de autotocht. Vooral basisschoolkinderen waarderen het wanneer tekst en uitleg wordt gegeven over de omgeving die hun pad kruist. Denk maar aan de bergen in de Pyreneeën die je bij een zonnige zomerse dag mijlenver ziet of vertel over de typische Franse tradities zoals het ontbijt met croissants of het Frans brood. Kinderen willen nu eenmaal graag alles weten.

Tip 5: Voorzie fonkelnieuw speelgoed voor tijdens de reis

Koop voor de reis een nieuw stripalbum of iets anders kleins waar ze zich mee kunnen bezig houden. Geef het hen pas als ze de eerste tekenen van vermoeidheid vertonen. Speelgoed dat geluid maakt is altijd leuk voor peuters of baby’s. Zorg dat je altijd twee knuffels in handbereik wanneer ze willen gaan indommelen. Als er eentje verloren gaat, schakel je over naar de andere knuffel.