Het is misschien wel één van de leukste dingen als ouder: je kind zijn of haar weg door het leven zien zoeken. En dat begint vaak bij bepalen welke sport zij of hij wilt gaan uitoefenen. Het is vaak wat zoeken en uittesten maar gelukkig heb je in deze periode als ouder ook nog wel wat in de pap te brokken. Maar waar stuur je jouw kind nu het best naartoe? Welke sporten zijn een goede instap voor een kind? Dat moeten sporten zijn waar ze zowel fysiek als mentaal geen te harde klappen krijgen. Hier zijn alvast enkele opties!

Zwemmen

Zwemmen is één van de meest gezonde sporten die er zijn. Het is fysiek niet zwaar belastend, er zijn heel wat opties in en zorgt bovendien voor een verbetering in de motoriek. Ook de longcapaciteit en de controle over de ademhaling gaat sterk vooruit. Daarnaast is het zo dat de meeste kinderen het gewoon geweldig vinden om doorheen het water te glijden. Een weekendjes subtropisch zwembad? Springen van de duikplanken? Glijbanen? Het water biedt alles wat een kinderhart graag heeft.

Inline skating

Inline skating is een sport die de laatste jaren sterk in opmars is zowel bij volwassenen als bij kinderen. De sport biedt dan ook heel wat voordelen naast dat het gewoon leuk is. Zo is skaten ideaal geschikt reflexen en lenigheid te trainen. Bovendien gebruik je tijdens het skaten bepaalde spieren die je in andere omstandigheden zelden tot nooit gebruikt en gaat je balans erop vooruit. Ook mooi meegenomen: skaten kan je zo goed als overal.

Turnen

Bij turnen denken veel mensen meteen aan de waanzinnige tuimelpertes die je op de Olympische Spelen kunt zien. Turnen is echter veel breder en inclusiever dan dat. Het is één van de beste sporten voor jongere kinderen om een stevige basis te leggen richting een atletische toekomst. Het zorgt voor een goede balans, flexibiliteit en natuurlijk ook voor sociale contacten. Turnen is ook zeer goed om angst voor bepaalde zaken kwijt te geraken.

Atletiek

Is jouw kind er eentje met energie te veel? Dan kan het lonen om eens na te denken over een toekomst in de atletiek. Het grote voordeel aan atletiek is dat je op jonge leeftijd sowieso alle takken uit kunt en zelfs moet testen. Het is dus een sport met heel wat variatie en bovendien een sterke sociale samenhang. Ook hier is het weer zo dat trainen niet echt een probleem is. Vaak kan jouw kind op de club zelf trainen en dingen als hardlopen kosten zo goed als niets om ook thuis te beoefenen. Atletiek bevordert focus, uithoudingsvermogen en mentale sterkte. Ideaal voor kinderen!