Elke avond is het weer een keer strijd. Je hebt een onwijs lekker gerecht klaar gemaakt in de keuken als een ware keukenprinses, met boordevol vitaminen en heerlijk knapperige groenten. Helaas trekt jouw peuter zijn of haar neus op voor het overheerlijke gerecht. Ai, dat doet pijn en je hart is in duizend stukjes gebroken. Gelukkig vindt jouw partner het wel heel lekker, dus je krijgt toch nog wat erkenning voor je werk. Het ligt dus niet aan jouw gerecht, maar je kindje vindt het gewoon lastig om de groenten op te eten. Er zijn een aantal manieren waarop je je kindje langzaam kan laten wennen aan het eten van groenten, zodat hij of zij voortaan zijn of haar bord helemaal leeg eet. Dan hoeft niemand meer oorlog te voeren aan de eettafel: iedereen is blij met wat er op tafel wordt geserveerd. Maar, hoe krijg je dit voor elkaar? Dat lees je hier!

Kleine stapjes: begin met zelfgemaakte soep

De meeste kinderen vinden de textuur van groenten onaangenaam. Dit is de reden waarom ze liever niet de groenten opeten. Jij kan hier op inspelen door de groenten te pureren en een soort van groentesoep te maken, die lekker glad qua structuur is. Een peuter heeft minimaal 50 tot 100 gram groenten per dag nodig, zodat hij of zij niet wordt geremd in de ontwikkeling. Tegenwoordig kan je met een verspakket heel eenvoudig een heerlijke tomatensoep, paprikasoep of courgettesoep maken. Zo hoef je niet al te veel moeite te doen, maar kan jouw kleine spruit wel genieten van een heerlijk bord soep!

Stop de groenten in een zalige saus

Wat is pasta zonder saus? Dat smaakt helemaal nergens naar! Een manier om de pasta wat lekkerder te maken is door een smakelijke saus voor bij de pasta te maken. Snijd de groenten en bak ze helemaal gaar. Pureer de groenten zodat het een glad geheel wordt. Jouw kindje ziet de groenten zo niet meer, en de kans is groot dat hij of zij de groenten in de saus wel opeet. Een pastasaus van tomaat, wortel en ui is bijvoorbeeld een echte hit onder kinderen. Nu jij de groenten verstopt hebt, zal dit minder weerstand opleveren!

Smoothies

Een manier om meer fruit te eten is om er een heerlijke smoothie van te maken door het fruit in een blender te stoppen met wat amandelmelk of yoghurt. Dit kan natuurlijk ook met groenten! Je kan aan die aardbei-banaan smoothie gerust wat groenten toevoegen. Avocado, spinazie of tomaat: het geeft een compleet andere draai aan een reguliere smoothie, maar het smaakt nog steeds heerlijk zoet door het fruit. Een goed idee om jouw kindje langzaam te laten wennen aan groenten!