Het is iets waar elke ouder naar op zoek is: de heilige graal om kinderen te laten luisteren. Niets is immers frustrerender dan jouw kleine uk die weigert om dat te doen. Helaas willen kinderen, net zoals volwassenen, vaak zelf dingen bepalen. Helaas is er ook geen wondermethode die altijd werkt. Wel zijn er enkele dingen die je kunt doen om jouw kind beter te laten luisteren. Heb je problemen met dit aspect van de opvoeding? Lees dan zeker verder!

Maak contact

Misschien wel de belangrijkste methode om jouw kind te laten luisteren is om ook effectief eerst contact te maken met het kind. Dat kan op heel wat manieren. Tik je kind even aan, roep de naam, loop zichtbaar naar jouw kind toe en ga zo maar door. Stel jouw vraag of geef jouw opdracht nadat je contact hebt gemaakt. Zo heb je op zijn minst al de aandacht van jouw oogappel.

Positieve communicatie

Het is heel gemakkelijk om negatief gedrag te benoemen en daar op te hameren. Veel ouders vertellen hun kinderen dan ook exact wat ze niet van hen willen zien. Ze willen niet dat ze luid zijn, dat ze rennen, dat ze een grote mond hebben, … Nochtans werkt positieve communicatie vaak beter. Hierbij tracht je exact te verwoorden wat je dan wel wilt zien. Bijvoorbeeld: stil praten, rustig stappen, beleefd zijn, …

Specifiek zijn werkt

Een kind is helemaal niets met vage instructies. Vergeet het dan ook maar om een opdracht te geven die niet duidelijk en ook echt resultaat te verwachten. Tracht dan ook zeer precies en specifiek in instructies te zijn. Vertel jouw kind niet dat je strakjes er iets mee gaat doen. Vertel het dat je over een half uur dit of dat zal doen of verwacht. Een specifieke instructie is gemakkelijk op te volgen. Een vage roept onzekerheid op.

Zet je redenering uiteen

Kinderen begrijpen ook graag waarom ze iets moeten doen. Het is iets waar ze niet anders in zijn dan volwassenen. Het is daarom ook een ontzettend slecht idee om de oude dooddoener “daarom” te gebruiken. Wil je dat jouw kinderen iets doen? Leg hen dan ook uit waarom ze dat moeten doen. Ruim je kamer op want vuil trekt insecten aan en zorgt ervoor dat je onfris ruikt is beter dan vertellen om de kamer op te ruimen omdat jij het zegt.

Het goede voorbeeld

Iets wat niet per se gemakkelijk is: geef zelf het goede voorbeeld. Kinderen zijn echte copycats en zullen dan ook kopiëren wat ze van jou te zien krijgen. Tracht dan ook zelf te luisteren naar jouw kind als het iets zegt. Gedraag jezelf zoals je verwacht dat jouw kind zich gedraagt.