Eten met kinderen verloopt wel eens dramatisch. Vanaf 1.5 jaar weten ze namelijk wat ze lekker vinden en worden ze heel wat moeilijker aan tafel. Zeker als je gezonde voeding serveert, wordt het middag- of het avondmaal vaak een strijd. Er zijn echter heel wat tips waarmee je rekening kan houden, zodat de tijd aan tafel iets aangenamer wordt.

Eet samen met het gezin

Zien eten doet eten. Eet daarom samen met je kinderen. Ze zullen je gedrag kopiëren en op deze manier heel wat goede tafelmanieren van je overnemen. Bespreek bovendien met je partner hoe lekker het eten is en geef de kok of kokkin een compliment. Wedden dat je kinderen deze uitspraken van je zullen overnemen? Neem verder ook voldoende tijd voor de maaltijd, zeker voor de avondmaaltijd. Dit is namelijk vaak het enige moment waarop alle gezinsleden aanwezig zijn. Het avondeten is dan ook de ideale maaltijd om samen te eten en om tijd met elkaar door te brengen.

Betrek je kinderen bij het koken

Een leuke manier om kinderen meer te laten eten, is door ze bij de voorbereiding van de maaltijden te betrekken. Vraag hen welke groente ze bij hun aardappelen willen en probeer hen zoveel mogelijk te laten helpen. Kleine kindjes vinden het vast wel leuk om de groentjes te wassen, terwijl de oudere misschien wat kunnen snijden of even (voorzichtig!!) in de soep kunnen roeren. Op deze manier krijgen ze meer interesse in de verschillende producten en zullen ze sneller geneigd zijn om hun bordje leeg te eten.

Proeven moet

De smaakpapillen van kinderen ontwikkelen voortdurend. Het is dan ook niet omdat ze de ene dag geen eieren lusten, dat ze de volgende weken ook geen eieren zullen eten. Peuters en kleuters hebben ook een karakter en een eigen wil. Sommige kinderen willen bijvoorbeeld alleen vlees eten en zullen er alles aan doen om geen aardappelen of groente binnen te krijgen. Het is een goed idee om te doen alsof je van niets weet. Bied alles aan wat je zelf eet en leer je kindje dat er van alles geproefd moet worden. Als hij of zij het echt niet lekker vindt, moet het natuurlijk niet volledig opgegeten worden.

Vermijd een late avondmaaltijd

Eet ten slotte niet te laat. Kinderen hebben rond zes uur honger. Als ze te lang op het eten moeten wachten, worden ze vervelend en zullen ze minder eten. Probeer dit moment steeds voor te zijn. Op deze manier kunnen hun lichamen aan deze routine wennen en zullen ze op het juiste moment honger hebben. Bovendien heeft een late avondmaaltijd een slechte invloed op de nachtrust. Kinderen die laat eten, slapen later en zijn vaak onrustig ´’s nachts.